VIJECE

Posjeta vlade zeničko-dobojskog kantona

POSJETA VLADE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa Premijerkom Amrom Mehmedić i resornim ministrima boravila je danas u radnoj posjeti Općini Doboj Jug.
Prva je ovo u nizu, nadamo se, radnih posjeta Vlade u ovom sazivu i pokazatelj je da Vlada ZDK-a u Općini Doboj Jug vidi partnera kao što je to bilo i u prethodnim periodima, a Općina Doboj Jug ulaže maksimalne napore da taj partnerski odnos opravda i sačuva domaćinskim odnosom prema javnom novcu doznačenom od strane Vlade.
Općinski načelnik Mirnes Tukić upoznao je Premijerku i ministre o trenutnoj situaciji u općini Doboj jug kada su u pitanju investicije i ulaganje u razvoj ove perspektivne općine koja po mnogim ekonomskim pokazateljima prednjači kada je Zeničko-dobojski kanton u pitanju.

Spomenuti su tu projekti koji se trenutno realiziraju: uređenje Spomen kuće na Karušama (ministarstvo za boračka pitanja), trotoari u poslovnoj zoni Mravići (ministarstvo privrede), izgradnja javne rasvjete (budžet Općine), sanacija puteva (Vlada FBiH i budžet općine), nastavak izgradnje mreže kolektora za otpadne vode, vodosnabdijevanje i mnogi drugi projekti koji su u pripremi i pred realizacijom.

Projekat izgradnje Koridora Vc kao projekat od državnog značaja u punom je zamahu i dobrim dijelom naslanja se na teritoriju općine Doboj Jug te u svojoj realizaciji stvara i određene probleme kako za građane Doboj Juga tako i za infrastrukturu ali se i tu uz jedan domaćinski odnos nastoje iznaći rješenja na zadovoljstvo svih aktera.
Premijerka Mehmedić izrazila je svoje zadovoljstvo zbog posjete i boravka u općini Doboj Jug, istaknula je kako se na Doboj Jug gleda kao na malu ali veoma uspješnu lokalnu zajednicu, pomenula je ekonomske pokazatelje i potencijale za dalji razvoj ove sredine, a kako je kazala opredjeljenje ove Vlade je da prati razvoj svih lokalnih zajednica u našem kantonu i bude podrška njihovom daljem napredovanju i uspjesima. Vlada naporno radi kako bi se obezbjedila budžetska stabilnost kantona i kako bi svi korisnici budžeta u velikoj mjeri bili zadovoljni, kazala je Mehmedić.

Ministri su u svojim obraćanjima naglasili dobru saradnju i kooperativnost organa uprave Općine Doboj Jug i naglasili su da će svaki u svom resoru nastaviti biti podrška Doboj Jugu, njegovim građanima i naravno privrednim subjektima kao pokretačima i generatorima pozitivnih priča i u Doboj Jug i u Zeničko-dobojskom kantonu, izvozno orjentiranom kantonu koji u mnogome doprinosi stvaranju ekonomske slike Federacije i države Bosne i Hercegovine.

Gosti su u svojoj današnjoj posjeti boravili i u najznačajnijim firmama koje djeluju u Doboj Jugu, članicama grupacije HIFA OIL, Euro metalima i Euro roalu gdje su se uvjerili u stvarnu snagu i potencijal ove dvije firme koje svoj uticaj ostvaruju plasiranjem svojih proizvoda u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Projekat kojem je Vlada ZDK-a i resorno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta pružilo nesebičnu pomoć je Sportski centar Doboj Jug za koji su opredjeljena sredstva u iznosu od 400.000,00 KM te je upriličena i posjeta lokaciji budućeg Sportskog centra kod Doma kulture u Mravićima.

Pogledaj sve novosti