DOGADAJI, OPCINA

11.07.1995.-11.07.2023.


Na dvadesetosmu godišnjicu genocida u Srebrenici Općina Doboj Jug podržala je niz aktivnosti koje doprinose očuvanju sjećanja i kulturi sprečavanja zaborava na zločin koji nije zapamćen u skorijoj prošlosti civilizovanog svijeta, biti ubijen zbog drugačijeg imena i drugačijeg ispovijedanja vjere.

Druge krivice nedužni, bošnjački, većinski muslimanski narod nije imao, a ipak je doživio genocid nezapamćenih razmjera koji počiniše njihove komšije, prijatelji, braća i sestre iz prethodne zajedničke zemlje.

Prva aktivnost bila je organiziranje Marša mira i ispraćaj učesnika ispred Općine Doboj Jug 07.07.2023. godine, a koji su sinoć u večernjim časovima svi sretno stigli u Potočare.

Datum 10.07.2023. godine tradicionalno je rezervisan za motoriste koji se priključuju učesnicima Marša mira i drugima koji se danas nalaze na komemoraciji i dženazi 30 identificiranih žrtava genocida u Memorijalnom centru.

U ranim jutarnjim satima danas su put Srebrenice i Potočara krenuli i naši sugrađani koji će danas boraviti u Potočarima i odati počast svim ubijenim, mučenim, komadanim i na druge načine povređivanim sunarodnicima.

Pamtimo, sjećajmo se i ne dozvolimo da nam se slično više ikada desi…

Pogledaj sve novosti