NOVOSTI, OPCINA

ODRŽANO MEĐUENTITETSKO SPORTSKO TAKMIČENJE OSOBA SA INVALIDITETOM

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG
ODRŽANO MEĐUENTITETSKO SPORTSKO TAKMIČENJE OSOBA SA INVALIDITETOM
U sklopu projekta „Međuentitetsko sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom“ koji je sufinansiran od strane općine Doboj Jug, Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj i  Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug , 18.06.2022.godine (subota) na lokalnom izletištu Matoševe dubrave u Mravićima održano je sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom u gađanju iz vazdušne puške i šahu. Svoje učešće na ovom takmičenju su pored osoba sa invaliditetom (OSI) iz udruženja paraplegičara iz Doboj Juga uzele i OSI iz udruženja  Zenice, Lukavca, Zavidovića, Žepča, Doboja, Teslića, Doboj Istoka, Sarajeva i Tešnja, kao i predstavnici drugih NVO sa općine Doboj Jug.

Ovo sportsko takmičenje je kroz program MyRight u sklopu projekta „Ovdje sam vidljiva i ponosna“ , a na osnovu želja učesnica mentorskog programa i mentorice Dragice Bekanović obogaćeno i prisustvom Foruma žena osoba sa invaliditetom iz Koalicije OOSI Regije Doboj u vidu izleta kao završne aktivnost u ovom dijelu mentorskog programa. u cilju razmjene iskustava  sa drugim OSI, a sve sa ciljem da učesnice podstakne u njihovom budućem samostalnom radu kroz Forum žena i da vide da nisu same, da upoznaju i steknu nove prijatelje i buduće saradnice/ke.

S obzirom da je takmičenje ovim projektom bilo takmičarskog karaktera za najbolje takmičare u šahu kao i za najbolje takmičare muškarce i žene u gađanju iz vazdušne puške obezbjeđene su diplome. Svi takmičari su postigli zavidne rezultate u disciplinama u kojima su se takmičili što pokazuje da i osobe sa invaliditetom mogu biti aktivni sudionici razvoja sporta i sudjelovati u životu zajednice s drugima pod jednakim uvjetima.

Pored osoba sa invaliditetom iz organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom (OOSI) iz oba entiteta, ovo sportsko takmičenje i jednodnevno druženje su svojim prisusatvom uveličali i predstavnici MZ Matuzići i drugi građani lokalne zajednice cca oko 75 učesnika. Takmičenje je proteklo veoma uspješno, a predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug g-din: Edib Skulić nije krio zadovoljstvo i zahvalio se Općinskom načelniku Mirnesu Tukiću i Dragici Bekanović, izvršnoj direktorici Koalicije OOSI Regije Doboj na finansijskoj podršci, kao i svim kolegicama i kolegama iz  OOSI i svim ostalim učesnicima  na učešću i podršci razvoju invalidskog sporta. Takođe je istakao da se  vrijednost  ovog sportskog takmičenja ne završava isključivo na borilištima, nego je kasnije na veliko zadovoljsto svih prisutnih nastavljeno jednodnevnim druženjem u jednoj opuštenoj i veoma ugodnoj atmosferi uz skroman zajednički ručak, osvježenje i kulturno-zabavni program.

Koordinator projekta
Edib Skulić

Pogledaj sve novosti