OPCINA, VIJECE

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG

ODRŽANO MEĐUENTITETSKO SPORTSKO TAKMIČENJE OSOBA SA INVALIDITETOM U ŠAHU I GAĐANJU IZ VAZDUŠNE PUŠKE
S obzirom da sport i rekreacija imaju izuzetno veliki značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije i zravstvenog stanja osoba sa invaliditetom (OSI), u sklopu projekta „Međuentitetsko sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko- dobojskog kantona, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug je uz poštivanje svih mjera i preporuka u cilju spriječavanja širenja virusa COVID 19, organizovalo sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom u gađanju iz vazdušne puške i šahu.
Sportsko takmičenje i jednodnevno druženje je održano 29.8.2020.godine (subota) na lokalnom izletištu Matoševe dubrave u Mravićima općina Doboj Jug sa početkom u 11 sati.
Svoje učešće na ovom takmičenju su pored OSI iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga uzele i OSI iz Udruženja paraplegičara iz Zenice, Lukavca, Zavidovića, Doboja, Teslića, Maglaja i Doboj Istoka, OSI iz Udruženja amputiraca iz Doboja, prestavnici Centra za razvoj civilnog društva BiH iz Doboja i predstavnici NVO sa općine Doboj Jug.
Ovo sportsko takmičenje je obogaćeno i prisustvom mladih osoba sa invaliditetom iz Koalicije OOSI Regije Doboj u cilju saradnje sa drugim mladim OSI iz drugih organizacija u cilju prepoznavanja vlastitog identiteta i ostvarivanja svojih prava sa posebnim osvrtom na čl.24, UN Konvencije „Obrazovanje“, kao jedne aktivnosti iz Plana implementacije aktivnosti u 2020 godini kroz program MyRight (2018-2021).
S obzirom da je takmičenje ovim projektom bilo takmičarskog karaktera za najbolje takmičare u šahu kao i za najbolje takmičare muškarce i žene u gađanju iz vazdušne puške obezbjeđene su diplome. Svi takmičari su postigli zavidne rezultate u disciplinama u kojima su se takmičili što pokazuje da i osobe sa invaliditetom mogu biti aktivni sudionici razvoja sporta i sudjelovati u životu zajednice s drugima pod jednakim uvjetima.
Osnovni ciljevi ovog sportskog takmičenja i druženja su:
– Očuvanje fizičkog i psihičkog stanja osoba sa invaliditetom i njihova resocijalizacija
– Omasovljenje i razvoj invalidskog sporta za OSI
– Jačanje međuopštinske i međuentitetske saradnje organizacija osoba sa invaliditetom
– Podizanje svijesti o osobama sa invaliditetom
– Socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života
U šahu prvo mjesto pripalo je Halidu Bajramoviću iz Udruženja paraplegičara iz Zenice, drugo mjesto osvojio je Salko Omerašević iz Udruženja paraplegičara iz Zavidovića i treće mjesto Tahir Mandžuka iz Udruženja paraplegičara iz Zenice.
U gađanju iz vazdušne puške za muškarce prvo mjesto osvojio je Admir Muratović iz Maglaja, drugo mjesto osvojio je Zoran Panić iz Udruženja amputiraca iz Doboja i treće mjesto Edib Skulić iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga.
U gađanju iz vazdušne puške za žene prvo mjesto osvojila je Almedina Čamdžić iz Udruženja paraplegičara iz Zavidovića, drugo mjesto Samira Đidić iz Udruženja paraplegičara iz Zenice i treće mjesto Enita Imamović iz Udruženja paraplegičara iz Lukavca.
Pored osoba sa invaliditetom iz organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom (OOSI) iz oba entiteta, ovo sportsko takmičenje i jednodnevno druženje su svojim prisusatvom uveličali i predstavnici udruženja RVI-a, predstavnici medijske kuće TV Smart i drugi građani lokalne zajednice cca 48 učesnika. Takmičenje je proteklo veoma uspješno, a Predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug g-din: Edib Skulić se zahvalio takmičarima i ostalim učesnicima na učešću i podršci razvoju invalidskog sporta. Takođe je istakao da se vrijednost ovog sportskog takmičenja ne završava isključivo na borilištima, nego je kasnije nastavljeno jednodnevnim druženjem u jednoj opuštenoj i ugodnoj atmosferi uz skroman zajednički ručak, osvježenje i kulturno-zabavni program.

Pogledaj sve novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *