OPCINA

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

ODRŽANO „ MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO“ XVII SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE – ZENICA 2020

Zahvaljujući organizatoru Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH i Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Zenica kao domaćina u Zenici  od 17. do 19. septembra održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i  XVII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, koje je najmasovnije sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom u regiji. Nažalost, iz drugih država, a zbog opšte poznate situacije sa pandemijom koronavirusa ”Covid–19”  i ograničenosti međunarodnog kretanja–putovanja ekipe iz država regije nisu uspjele doći u Zenicu, a primjera radi – predstavnici Crne Gore su vraćeni sa granice zbog epidemiološke procedure. Takmičenje je bilo u atletskim disciplinama: trke u kolicima (100,200 i 400 m), bacačkim disciplinama (koplje, kugla, disk i čunj) i ekipno takmičenje u šahu. Na sedamnaestim sportskim igrama učestvovalo je oko 90 učesnika iz BiH, odnoso oba bh.entiteta. Iz bh.entiteta Federacije Bosne i Hercegovine učestvovali su takmičari iz Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Bosansko-podrinjskog kanton,  Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona, te ekipa– predstavnik bh.entiteta Republike Srpske.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Općinskog načelnika, svoje učešće u ekipi  ZE-DO kantona su uzeli i pet+1 takmičar iz udruženja paraplegičara iz Doboj Juga, koji su i pored jake konkurencije postigli zapažene pojedinačne rezultate.

Sulejmen Muratović u kategoriji F 58  osvojio je:

I  mjesto, zlatna medalja u bacanju koplja

II mjesto, srebrena medalja u bacanju diska 1 kg

III mjesto, bronzana  medalja  u bacanju kugle 5 kg

Alija Avdić u kategoriji F 52 osvojio je:

II mjesto, srebrena medalja u bacanju diska

III mjesto, bronzana medalja u bacanju kugle 2 kg

Advan Arifović

I mjesto, zlatna medalja u bacanju čunja

III mjesto, bronzana  medalja u bacanju diska 1 kg

Nakon dolaska sa sportskih igara po tradiciji svih prethodnih godina, upriličen je zajednički sastanak učesnika sportskih igara i Općinskog načelnika Mirnesa Tukića koji nije krio zadovoljstvo  i čestitao takmičarima na  osvojenim medaljama. Takođe Predsjednik Udruženja Edib Skulić se u ime svih učesnika sportskih.igara zahvalio  Općinskom načelniku na pomoći koju nam je pružio da i članovi Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga uzmu svoje učešće na ovim sportskim igrama.

Kantonalna ekipa ZE-DO kantona koju su činili takmičari iz Doboj Juga, Zenice, Zavidovića i Žepča osvojila je prva mjesta u svim disciplinama u muškoj i ženskoj konkurenciji,  šahu, kao i u ukupnom plasmanu.

Pogledaj sve novosti