DOGADAJI, NOVOSTI, OPCINA

OBILJEŽEN 21. MART, DAN OPĆINE I DAN BITKE NA KARUŠAMA

Kao bitan datum za općinu Doboj Jug i njene stanovnike jučer je prigodnim programom obilježen 21. mart, Dan općine Doboj Jug.
21. mart kao datum bitan je iz dva aspekta, na taj datum desila se jedna od najznačajnijih protivoklopnih bitaka u protekloj agresiji na našu domovinu u kojoj su hrabri borci 203. motorizovane brigade i združenih jedinica OG 7 Jug zaustavili po svim parametrima daleko nadmoćniju vojnu silu neprijatelja naše domovine, vjere i naših vrijednosti, a sa druge strane to je datum koji se obilježava kao rođendan općine Doboj Jug.
Program je otpočeo intoniranjem državne himne i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju od strane brojnih delegacija sa državnog, entitetskog, kantonalnog i lokalnog nivoa, posebno veseli prisustvo pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao nasljednika slavne Armije BiH, a cijelu svečanost propratio je veliki broj naših sugrađana i gostiju.
Nakon toga u Velikoj sali Doma kulture održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Jug na kojoj su se prisutnima obratili Općinski načelnik Mirnes Tukić, podnoseći prigodan referat u povodu Dana općine, zatim i brojni gosti koji su iskoristili priliku i da čestitaju Dan općine svim građanima Doboj Juga i da iznesu svoje viđenje Doboj Juga kao dinamične i perspektivne sredine sa puno potencijala za dalji razvoj i napredovanje naglašavajući prije svega hrabrost njenih stanovnika iskazanu u protekloj agresiji na našu domovinu.
Na samoj sjednici uručene su i zahvalnice osobama koje su svojim angažmanom u proteklom periodu doprinijele razvoju općine Doboj Jug i na drugi način popravili kvalitet života naših građana, a to su:
– Adnan Sirovica, Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK-a,
– Fahrudin Čolaković, Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji ministar za boračka pitanja u Vladi,
– prof. dr. Emir Čabrić, direktor Poliklinike sa dnevnom bolnicom Doboj Jug i
– Sead Kadribašić, Komandir Policijske stanice Doboj Jug.
Program je nastavljen otvaranjem Spomen-sobe u Spomen-kući na Karušama, poprištu same Bitke na Karušama i simbolu odbrane u protekloj agresiji, a koja predstavlja pokušaj da se i na ovaj način otrgne od zaborava odbrambeno-oslobodilački rat 92-95 i da se sačuva sjećanje na te slavne godine našeg kraja. Postavka u Spomen-sobi predstavlja samo početni napor da se u danima koji su pred nama uradi još više kako bi se svi bitni događaji i bitke zabilježili, kako bi se očuvalo sjećanje na one koji su poginuli u toj borbi i kako bi to bilo mjesto gdje će nove generacije naučiti o slavnoj historiji svojih predaka, očeva, djedova, braće, majki i sestara koji su stali na branik naše domovine Bosne i Hercegovine.
Neizostavan dio programa je svakako i polaganje cvijeća na Groblju tenkova koji više nego išta drugo svjedoče o snazi neprijatelja, a ujedno govore o tome šta znači hrabrost naših boraca pred naletom mašinerije koja biva na tom mjestu zaustavljena i onesposobljena i time je svečani dio obilježavanja 21. mart završen te je nakon programa za posjetioce i goste organizovan zajednički iftar na kojem se nastavilo druženje i zajedničko evociranje uspomena na dane na koje moramo biti ponosni i koje moramo snažno čuvati ne dozvoljavajući da padnu u zaborav i da se izbrišu iz sjećanja.
Pogledaj sve novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *