OPCINA

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG

ODRŽANO MEĐUENTITETSKO SPORTSKO TAKMIČENJE OSOBA SA INVALIDITETOM

U sklopu projekta „Međuentitetsko sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko dobojskog kantona,  a sufinansiran od strane općine Doboj Jug i Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug je organizovalo sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom u gađanju iz vazdušne puške i šahu. Sportsko takmičenje i jednodnevno druženje je održano 04.09.2021.godine (subota) na lokalnom izletištu Matoševe Dubrave u Mravićima, općina Doboj Jug sa početkom u 11 sati.

Svoje učešće na ovom takmičenju su pored osoba sa invaliditetom  (OSI) iz udruženja paraplegičara iz Doboj Juga uzele i OSI iz udruženja paraplegičara iz Zenice, Lukavca, Zavidovića, Žepča, Doboja, Teslića, Maglaja  i Doboj Istoka, OSI iz udruženja amputiraca iz Doboja, prestavnici Centra za razvoj civilnog društva BiH iz Doboja i predstavnici i članovi udruženja civilnih žrtava rata Doboj Jug, civilnih žrtava rata Tešanj, predstavnici i članovi Saveza  civilnih žrtava rata Zeničko dobojskog kantona, predstavnici Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH kao i predstavnici drugih NVO sa općine Doboj Jug.

Ovo sportsko takmičenje je obogaćeno i prisustvom mladih osoba sa invaliditetom iz Koalicije OOSI Regije Doboj u cilju saradnje sa drugim mladim OSI iz drugih organizacija u cilju prepoznavanja vlastitog identiteta i ostvarivanja svojih prava, kao jedne od aktivnosti iz Plana implementacije aktivnosti u 2021 godini kroz program MyRight (2018-2021).

S obzirom da je takmičenje predviđeno ovim projektom bilo takmičarskog karaktera za najbolje takmičare u šahu kao i za najbolje takmičare muškarce i žene u gađanju iz vazdušne puške obezbjeđene su diplome. Svi takmičari su postigli zavidne rezultate u disciplinama u kojima su se takmičili što pokazuje da i osobe sa invaliditetom mogu biti aktivni sudionici razvoja sporta i sudjelovati u životu zajednice s drugima, pod jednakim uvjetima.

U šahu prvo mjesto osvojio je Halid Bajramović , a drugo mjesto Ibrahim Hukić  iz udruženja paraplegičara iz Zenice i treće mjesto Anes Mehić iz udruženja paraplegičara iz Lukavca. U gađanju iz vazdušne puške za muškarce prvo mjesto osvojio je Nijaz Šečić iz Doboj Juga, drugo mjesto osvojio je Mensud Imamović iz udruženja paraplegičara iz Lukavca i treće mjesto Zoran Panić iz udruženja amputiraca iz Doboja. U gađanju iz vazdušne puške za žene prvo mjesto osvojila je Ljilja Slišković iz Žepča, drugo mjesto Almedina Čamdžić iz udruženja paraplegičara iz Zavidovića i treće mjesto Amina Mujkanović iz udruženja paraplegičara iz Zenice.

Pored osoba sa invaliditetom iz organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom (OOSI) iz oba entiteta, ovo sportsko takmičenje i jednodnevno druženje su svojim prisusatvom uveličali i predstavnici udruženja RVI-a, predstavnici MZ Matuzići, i drugi građani lokalne zajednice, cca oko 60 učesnika. Takmičenje je proteklo veoma uspješno, a predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug g-din: Edib Skulić nije krio zadovoljstvo i zahvalio se takmičarima i svim ostalim učesnicima na učešću i podršci razvoju invalidskog sporta. Takođe je istakao da se  vrijednost ovog sportskog takmičenja ne završava isključivo na borilištima, nego je kasnije na veliko zadovoljstvo svih prisutnih nastavljeno jednodnevnim druženjem u jednoj opuštenoj i veoma ugodnoj atmosferi uz skroman zajednički ručak, osvježenje i kulturno-zabavni program.

Pogledaj sve novosti