Kako poručuje projektni tim da se Pro-Budućnost zajednica širi, direktorica projekta Majda Behrem-Stojanov nakon posjete susjednoj općini Usora, posjetila je i našu općinu, te je ovom prilikom razgovarala sa načelnicom općine Jasminkom Begić o aktivnostima koje će prethoditi u narednom periodu osnažene sa novim partnerima i prijateljima spremni da aktivno učestvuju u izgradnji povjerenja, razumjevanja, odgovornosti među građanima svih etničkih skupina.

U ugodnoj radnoj atmosferi, direktorica projekta predstavila je viziju i cilj projekta u izgradnji povjerenja među građankama i građanima svih nacionalnosti u Bosni i Hercegovini, te podrške okruženju u kojem će građanke i građani Bosne i Hercegovine, podstaknuti od strane ključnih uticajnih aktera, zagovarati nove društvene promjene u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Ciljane grupe su mladi, žrtve rata, žene, manjine, vjerske skupine, udruženja/udruge žrtava rata, vijeća nastavnika i roditelja, te formalne i neformalne grupe civilnog društva.

Catholic Relief Services (CRS) implementator je projekta sa partnerima:

·         Catholic Relief Services (CRS) je implementator projekta sa partnerima:

·         Fondacijom Mozaik

·         Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (Caritas BK BiH)

·         Forumom građana Tuzle

·         Helsinškim parlamentom građana Banja Luka

Rezultati nakon prve godine projekta  je 1765 građanki i građana u Bosni i Hercegovini koji su rekli da žele  MIR.            

U razgovoru sa direktoricom projekta, načelnica općine Jasminka Begić istakla je: „Drago mi je što će se i općina Doboj Jug pridružiti Pro-Budućnost zajednicama i što ćemo zajedno raditi i omogućiti mladim ljudima i nefromalnim grupama da zagovaraju promjene, a samim tim uključe i u aktivnosti koje će omogućiti bolji kvalitet života u zajednici. Onaj pravi istinski ljudski stav trebao bi biti jasan, da je svaki čovjek podjednako važan, poštovan, ravnopravan, slobodan. Boriti se za svoj opstanak je dobro, ali nije dobro ako je satkan nasiljem, govorom mržnje, netolerancijom, stoga, razumjeti jedni druge, pomoći u nevolji, važna je i plemenita misija za svakoga od nas kako bi svoju lokalnu zajednicu, državu i cjelokupno društvo učinili sigurnim i srećnim kutkom, jer ipak svima nama na ovom svijetu treba MIR, htjeli to priznati ili ne, vrednovati ili ne. I kao čovjek i kao predstavnik izvršne vlasti  biram mir i pružit ću svoju podršku mirovnom aktivizmu i inicijativama koje će nas učiniti srećnim“.

 

IZABERIMO MIR I NEKA NAM ON BUDE ISTINSKA I DRAGOCJENA VODILJA U RJEŠAVANJU PROBLEMA!