Mjesec mart u Doboj Jugu ispunjen je događajima kojima se obilježava 21. mart Dan općine.

Tako su ove godine Martovske svečanosti otpočele sa promocijom knjige u organizaciji JU "Opća biblioteka", održane su dvije javne tribine u povodu Dana općine, nekoliko sportskih takmičenja, akcija dobrovoljnog darivanja krvi kao i niz drugih aktivnosti kojima je povod bio obilježavanje Dana općine.
Centralna manifestacija ovogodišnjih Martovskih svečanosti bila je na sam Dan općine 21. mart koji je obilježen cijelodnevnim programom.
Kako je u općini Doboj Jug 21. mart dan kada se obilježava više značajnih datuma tako je i ove godine manifestacija otpočela sa školskom priredbom u povodu obilježavanja Dana Osnovne škole "21. mart" na kojoj su svoje učešće uzela djeca, učenici škole te su na svojevrstan način obilježili i Dan škole kao i početak proljeća.
Događaj koji svakako zauzima centralno mjesto u obilježavanju Martovskih svečanosti je godišnjica odigravanja poznate bitke na Karušama, jedne od prekretnica protekle agresije na našu zemlju. Program je otpočeo učenjem Jasina i dove u Kuvajtskoj džamiji, a nastavljen je polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen obilježju Jakitovac u Mravićima i na platou kod tenkova i podsjećanjem na ovu slavnu bitku na samom poprištu iste. Okupljenima su se obratili ratni komadant Mujo Avdić, Općinski načelnik Mirnes Tukić i ispred Koordinacije boračkih organizacija Kemal Zaimović.
Obilježavanje je nastavljeno polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Doboj Jugu i na spomeniku civilnim žrtvama rata.Cvijeće su položile brojne delegacije, ispred općine Doboj Jug, općine Tešanj, 2. rendžerskog puka OS BiH, Udruženja penzionera Doboj Jug, delegacija SDP-a BiH, predstavnice AURUM doo.
U nastavku programa održana je Svečana sjednica VII saziva Općinskog vijeća na kojoj se prigodnim referatom obratio Općinski načelnik Mirnes Tukić u kojem je istakao razvojni put naše općine od osnivanja do danas i trenutno stanje u kojem se nalazi općina sa posebnim osvrtom na godinu koja je iza nas, a koja je jedna od najuspješnijih od osnivanja općine, u kojoj je nakon dužeg perioda općina u svom poslovanju ostvarila suficit kada je budžet u pitanju i u kojoj je realizovano nekoliko zaista kapitalnih projekata. Načelnik je spomenuo i projekte planirane u 2019. godini i ne sumnjamo da općinu Doboj Jug očekuje još jedna uspješna godina.
Na sjednici su uručena Općinska priznanja- pismene zahvalnice zaslužnim građanima Doboj Juga.
Ove godine za doprinos razvoju, istaknuti doprinos u ratu i društveni aktivizam nagrađeni su:
Senad Krličević, Hajrudin Delić, Samir Mujagić,Sulejmen Kurbašić i Hazim Hodžić.
Okupljenima se ispred nagrađenih obratio Sulejmen Kurbašić, a od gostiju Senaid Begić, poslanik u Federalnom parlamentu koji je bio i gost i domaćin jer je sa područja općine Doboj Jug 
i prvi je predstavnik općine Doboj Jug u tom zakonodavnom tijelu tako da je i to jedan svojevrsni uspjeh općine Doboj Jug.
Okupljenima se još obratio i Kemal Zaimović ispred Koordinacije boračkih organizacija Doboj Jug čestitavši praznik i pozdravljajući prisutne.
U nastavku slijedilo je druženje uz nezaobilazne teme, evocirajući uspomene na protekli period i najznačajnije događaje u kratkoj historiji općine Doboj Jug.