Obilježeno 26 godina od Bitke na Putnikovom brdu, prve akcije oslobađanja okupirane teritorije od strane snaga Teritorijalne odbrane i Armije BiH u nastajanju.
Iako materijalno-tehnički neuporedivo slabije snage BH patrioti uspjeli su probiti štit jednog od najutvrđenijih vojnih objekata.Nakon početnog napretka neprijatelj pribjegava kukavičkom činu i ispred svoje linije istura "živi štit" od 50-tak do pasa golih zatočenika logora "Perčin disko" većinom stanovnika Čivčija bojeći se borbe prsa u prsa sa hrabrim i motiviranim borcima koji su jedino htjeli da se vrate svojim kućama i nastave da žive.
U ovoj bitci živote je izgubilo 32 pripadnika Teritorijalne odbrane i 24 civila iz živog štita.
Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na Spomen obilježje u općini Doboj Jug uz prisustvo članova porodica poginulih i ubijenih obilježen je ovaj datum koji treba biti upisan u historiju kao početak aktivnog pružanja otpora agresorskim snagama.
Nakon programa u Doboj Jugu delegacije i članovi porodica poginulih i ubijenih posjetili su šehidsko mezarje Đonlagićka u Tešnju gdje je većina nastradalih i ukopana.