S obzirom na to da Turska ulaže velike diplomatske napore na unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Turske sastanak je bio jako koristan. Na sastanku je razgovarano o potencijalima kako općina i gradova iz kojih načelnici i gradonačelnici dolaze, tako i države Bosne i Hercegovine. Bilo je govora i o izgradnji cestovne infrastrukture pri čemu je istaknuto da cestovna veza Bosne i Hercegovine i Turske nije najbolja te da bi bilo dobro kada bi cestovno povezivanje BiH i Srbije, koje Turska podržava, uključilo i jug Srbije, odnosno Sandžak, preko kojeg bi geografski bilo najbliže povezati države Balkana sa Istanbulom tj. Turskom.

Osim toga, 16 načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine prethodnih dana imali su priliku posjetiti i parlament Republike Turske gdje ih je ugostio član parlamenta Republike Turske zadužen za lokalne zajednice. Također su se sastali sa direktorima Turske razvojne agencije (TIKA-e) i razvojne agencije Ankare sa kojima je razgovarano o podršci razvojnim projektima ovih lokalnih zajednica.
Također su organizirani sastanci sa načelnicima općina Altintag i Kecioren na kojima je razgovarano o najboljim praksama u lokalnim zajednicama i modelima urbanizacije koje općine i gradovi u Turskoj provode u zadnjih deset godina te načinu rješavanja problema sličnih onima kakve imaju općine i gradovi u BiH poput cestovne i komunalne infrastrukture, nelegalne gradnje, ekologije itd.

U program posjete bosanskohercegovačke delegacije Turskoj bili su uključeni i ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Bakir Sadović i generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Began Muhić koji su prisustvovali dijelovima programa zajedno sa delegacijom načelnika i gradonačelnika.
Do kraja posjete planirana je večera za načelnike i gradonačelnike iz Bosne i Hercegovine kojoj će domaćin biti gradonačlnik Istanbula Kadir Topbas i oko 20 načelnika turskih općina.

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić, Goražda Muhamed Ramović i Doboja Obren Petrović te načelnici općina Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Srebrenik Nihad Omerović, Travnik Admir Hadžiemrić, Fojnica Sabahudin Klisura, Konjic Emir Bubalo, Doboj Istok Kemal Bratić, Doboj Jug Mirnes Tukić, Teočak Tajib Muminović, Ilijaš Akif Fazlić, Tešanj Suad Huskić, Čelić Sead Muminović i Banovići Midhat Husić.
Izvor: klix.ba