U kabinetu Načelnice općine Jasminke Begić  bilo je danas radno, potpisani su Ugovori za implementaciju pet projekata na sanaciji lokalne infrastrukture u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava (FERP ) Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  finansiran sredstvima Svjetske banke kao ključni element neposrednog odgovora na razorne majske poplave 2014.godine koje su zadesile gradove i općine  u cilju  pokrivanja kritičnih potreba i obnavljanje funkcionalnosti infrastrukture bitne za javne usluge i ekonomski oporavak u pogođenim područjima u periodu nakon najtežih poplava koje su pogodile zemlju u njenoj  historiji,  a  kandidirani i odobreni projekti ispred općine Doboj Jug:

  1. Rekonstrukcija i sanacija Ulice Dobojska
  2. Rekonstrukcija i sanacija Ulice Usorska (Put prema „Goriciani“ doo)
  3. Rekonstrukcija i sanacija prilaznog puta u Ulici 203. Brigade (Put Karuše)
  4. Rekonstrukcija i sanacija lokalnog puta „Podružnica Tuke“ u Mravićima
  5. Sanacija klizišta „Debelo brdo“ u naseljenom mjestu Mravići (Lokacija ispod kuće Škiljo Edina)

Na sastanku su bili prisutni potpisnici Ugovora, osim Načelnice općine Begić ovom radosnom činu prisustvovao je i Alojz Dunđer direktor ureda za implementaciju projekta pri pomenutom Federalnom ministarstvu i direktorica  firme „Dobojputevi“ Saća Prnjavorac koji su  nakon radnog dijela dali  izjave i za medije, te Edin Hadžić, koordinator za ove projekte ispred Općine.

Direktor ureda, Alojz Dunđer u razgovoru s novinarima rekao je:Danas smo došli u općinu Doboj Jug da potpišemo 5 ugovora u ukupnoj vrijednosti 330.000 KM. Općina Doboj Jug je jedna od 21 općine u Federacije BiH koja je Odlukom Vlade Federacije BiH izabrana za sanaciju odnosno rekonstrukciju šteta od poplava iz 2014.godine. Važno je za naglasiti da današnjim činom stičemo formalno-pravne uvjete za nastavak ovog procesa, a to znači da  izvođač u ovom slučaju firma „Dobojputevi“ dužan je da  u toku ove nedjelje dostavi dinamički plan i drugu dokumentaciju kako bi se ispoštovao rok za izvođenje radova, 30 do 60 dana. Radi se o kreditu Svjetske banke koje je uzela Vlada Federacije BiH, a  prema općinama je grant“.

Direktorica lokalne firme „Dobojputevi“ Saća Prnjavorac u izjavi za medije istakla je zahvalnost Federalnom ministarstvu, te Načelnici općine Jasminki Begić što je njihova firma izabrana kao najpodobniji izvođač radova za sanaciju lokalne infrastrukture u Općini „Danas smo potpisali pet projekata i za našu firmu ovo su značajni projekti i već sudjelujemo u drugoj fazi i spremni smo još sutra sa raspoloživom mehanizacijom da uđemo u izvođenje radova, a također će nas uvesti i ovlaštena kuća koja nas prati za nadzor. Očekuje se završetak radova u skladu sa dogovorenom dinamikom i ako nam dozvole vremenske prilike“, dodala je direktorica Prnjavorac.

Načelnica općine Begić: „Danas smo potpisali ferpove projekte, to je druga faza potpisivanja ugovora koji su namjenjeni za infrastrukturu i saniranje od poplava i klizišta koje su se desile 2014.godine. Prva faza je već završena i vrijednosti prve faze implementiranih projekata bila je 390.000 KM, današnji projekti koje potpisujemo su u vrijednosti 330.000 KM. Nadzor nad ovim projektima dobila je firma IG Banja Luka, a izvođač radova je lokalna firma „Dobojputevi“. Početak radova predviđen je već sutra, da se krene sa radovima, a implementacija krajem 2016.godine,  a sredstva su obezbjeđena od Svjetske banke“.

Hvala predstavnicima medija na praćenju vrlo važnog događaja za Općinu Doboj Jug, TV „SMART“, NTV „AMNA“ i Arnesu Grbešić, Radio Slobodna Evropa.