Direktor Fondacije MOZAIK Zoran Puljić posjetio je Načelnicu općine Jasminku Begić zajedno sa saradnikom Ivicom Pjanić kako bi razgovarali o novom poslovnom  modelu  i projektu Agroinova.EU  kojeg je pripremio EkoMozaik tim.

Radni sastanak imao je za cilj da se prezentira projekt i da se pridruži i naša općina Agroinova. EU jer ovim se razvija novi model direktnog ulaganja u kooperante procjenjujući  da su potrebne inovacije za finansiranje podizanja dugoročnih zasada voća uz primjenu visokih standarda kvalitete i logike sljedivosti, samim tim i otkupljivači potražuju dodatne količine, uz analizirani potencijal tržišta, te velike mogućnosti plasmana svježe robe.

Tokom sastanka i u razgovoru sa gostima, Načelnica općine Begić istakla je: „Sa  Fondacijom Mozaik izuzetno je dobra saradnja bila do sada kroz Omladinsku banku, zadovoljna sam zajedničkim djelovanjem u pravcu unaprjeđenja lokalnog razvoja iz različitih segmenata društva, a posebno inovacijama i uvijek je nešto drugačije i korak ste ispred drugih, pokrećete mlade ljude na aktivizam i jednog dana i oni će pokrenuti ovo naše društvo na bolje. Prezentirani projekt čini se dobar i ostavit ću sebi prostor da razmislim kako bi pronašli najbolji način za njegovo sufinansiranje i  kako bi ispitali raspoloženje naših poljoprivrednika o ideji i želji za ovim novim načinom finansiranja o čemu ćemo se svakako u narednom periodu očitovati. Živimo danas projektnu eru, mnogo toga je drugačije, ponajviše put do izvora finansiranja ili sufinansiranja što zahtjeva mnogo više truda, fleksibilnost i otvorenost ukoliko želimo da se naša lokalna zajednica razvija, a građani imaju sve ono što je potrebno za normalan život, nije uvijek sve tako lako, ali ipak smo se izborili sa svim teškoćama i pratimo trendove i inovacije, radimo i gradimo, velike su investicije iza nas“.

EkoMozaik je certificirani proizvođač i uvoznik sadnog materijala.  Svi popratni inputi se nabavljaju uz stručni nadzor agronoma i imaju vrhunski  kvalitet, a nabavka  se vrši od dobavljača u BiH i inostranstva. Kroz program Agroinova.EU poljoprivrednici biraju sadržaj robnog kredita iz menija opcija i time se zadužuju samo tamo gdje je neophodno a nudim im se fleksibilan plan otplate. Kroz podizanje zasada 130 kooperanata, EkoMozaik je razvio izvanrednu mrežu dobavljača od povjerenja koji rade po EU standardima i mogu dostaviti robu bilo gdje u BiH, ali i osigurati određene izvozne programe. Stručnost naših agronoma je dokazana kroz terenski rad, a dodatno je krasi ljubaznost i profesionalan odnos prema kooperantima.

Ukoliko dođe do saradnje, Općina  bi trebala da  preuzme servisiranje kamate za poljoprivrednike,  te osigura lokalni marketing i promociju i dolazak na promotivni događaj početkom septembra,  a korist koju bi imali pristupanjem ovom projektu:

• Podržava strategiju zapošljavanja i poljoprivrede

• Proširuje postojeće zasade

• Bez upotrebe grantova – osigurava održivi i jeftiniji pristup

• Osigurava transparentan mehanizam za sve stanovnike

• Dobiva medijsku i propagandnu promociju i na entitetskom i državnom nivou. 

EkoMozaik d.o.o. Društvo osnovano je 2008. godine za podršku razvoju poljoprivrede u BiH. Trenutno, između ostalog, rade sa 130 kooperanata u 9 općina/opština. Prinos kooperanata ove godine je oko 200 tona jagode i 100 tona maline.