Sinoć je u prepunoj Sali Doma kulture u Matuzićima  prvi dan posta obilježen zajedničkim iftarom uz kulturno-vjerski sadržaj u organizaciji Općine Doboj Jug i bratske općine Sindžan u čast našeg posebnog gosta, mubarek mjeseca Ramazana u društvu sa našim dragim prijateljima, braćom i sestrama iz Sindžana koji su jučer i doputovali u Bosnu  i Hercegovinu s namjerom da u našoj općini i  općini Travnik  s kojom imaju partnerske odnose iftarske radosti podjele sa građanima jer znamo da nas post čini duhovno jačim za razmišljanje i djelovanje za dobrobit svakoga od nas i zajednice u kojoj živimo.

Na poziv Načelnice općine Jasminke Begić  preko stotinu prijatelja, partnera s kojima uprava posluje pružili su podršku i došli su  u želji da dočekamo delegaciju iz općine Sindžan (Sincan) i da zajedno iftarimo, a bili su s nama, predsjedavajući Općinskog vijeća Adin dr.Begić, vijećnici, imami Medžlisa islamske zajednice Doboj, komandir policijske stanice, predstavnici  političkih organizacija, mjesnih zajednica,  organizacija civilnog društva, a iftarili smo uz bogatu sofru i tradicionalnu hranu koju su pripremile vrijedne članice Udruženja žena „Žena 21.vijeka“.

Kulturno-vjerski program obogatili su članovi KUD „Đerdan“ i učači prelijepih Ilahija, profesor muzike u medresi Visoko Edin Fazlić, Harun Bahtanović i Mustafa Bekrić učenici medrese u Visokom, te Ahmed Mešić, student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Posebna čast i zadovoljstvo bilo je prisustvo i učenje akšamskog ezana, najave za iftar i prekid posta  od  hafiza Yuksar  iz turskog grada Konya.

Organizacija iftara tokom cijelog mjeseca Ramazana nisu jedina podrška Doboj Jugu i građanima od Načelnika općine doc.dr.Mustafe Tuna, moramo pomenuti i finansijsku podršku u procesima oporavka od katatrofalnih mjaskih poplava 2014. i stipendiranju učenika Medrese, a  Ahmed Skula je u svoje ime i ime svojih prijatelja uputio javnu zahvalu bratskoj općini Sindžan i Načelnici općine Jasminki Begić, jer kako kaže, mnogo im stipendije pomažu u daljem školovanju na čemu će uvijek biti zahvalni.

U ime Načelnika općine doc.dr.Mustafe Tuna i delegacije,  Nail Çimen,  istakao je: „Poštovana braćo, Načelnice općine, gosti  u svoje lično ime i ime delegacije nas 18 i Načelnika općine doc.dr.Mustafe Tuna izražavam i prenosim posebne selame. Zahvaljujem se po milijardu puta onome koji nas je spojio u bratskom iftaru večeras, zahvaljujem se i našem Gospodaru Allahu dž.š i ujedno čestitam Ramazan Šerif Mubarek Olsun. Kao što su maloprije naša braća učili Kuran i Ilahije i mi isto tako iako ne govorimo istim jezikom i ne razumijemo se, bratski dijelimo naše osjećaje i našim se dušama razumijemo i na tome smo posebno zahvalni. Svjesni smo situacije u svijetu danas i sukoba, drago mi je da smo okupljeni ovdje s našom braćom i prenosim posebne selame iz naše Turske. Ne želim da dužim sa govorom pošto je još uvijek sofra na stolu,  još jednom vas sve pozdravljam“.

Osim Naila Çimen, s nama su se družili, Abdurrahman Barın, Adnan Yuva, Ali Yurt, Filiz Kaymak, Habibe Topuz, Hamide Zıvralı, Hicran Sarıhan, İhsan Yılmaz, Mehmet Yıldırım, Melih Gündüz, Murat Ercan, Saniye Enfiyeci, Selahattin Tırın, Sinan Özata, Şule Öcal, Süleyman Karacan i Abdulkerim Erdem.

Načelnica općine Begić: Želim da vas poselamim i zaželim dobrodošlicu u Doboj Jug, posebno delegaciji iz turske općine Sindžan, našoj braći i sestrama koji su iskazali želju da prvi dan posta i prvi iftar podjele sa svima nama kako predstavničkom i izvršnom vlašću tako i sa drugim subjektima u zajednici s kojima poslujemo. Veoma sam sretna što ste posjetili Doboj Jug, vaše prisustvo mnogo mi znači jer vi ste dobri, plemeniti ljudi i mnogo ste nam pomogli, posebno u trenutcima kada nam je bilo najteže, mislim na majske poplave 2014.godine i proces oporavka od njenih posljedica, potom u organizaciji iftara tokom cijelog mjeseca Ramazana i stipendiranju učenika Medrese u Tuzli i Visokom, pa se i nameće sama po sebi pomisao da će te i sada i sutra i uvijek biti tu za nas i podržavati nas  što nas obavezuje da vašu čovječnost čuvamo od zaborava, nastojimo da očuvamo vezu između građana u ove dvije općine i izgradimo što čvršću međuljudsku povezanost i saradnju. Hvala Načelniku općine Sindžan doc.dr.Mustafi Tuna, hvala svima vama, dragi prijatelji za sve što ste činili za nas, neka kod  Milostivog Allaha  dž.š  bude upisano kao dobro dijelo, podari vam zdravlja, nafake i uspjeha u privatnom i poslovnom životu, unijeli ste radost večeras u naša srca i uljepšali nam zajednički iftar, darovali smo jedni druge u znak pažnje i poštovanja tako da možemo svi ovdje u Sali svjedočiti kako može biti sve drugačije, ljepše, bolje   i kako ona odiše lijepom atmosferom kada imamo iskren nijet".