U nedjelju, 29.05.2016.godine u sali Doma kulture u Matuzićima održan je Turnir društvenih inovacija u organizaciji Fondacije MOZAIK i Općine Doboj Jug koji je okupio preko stotinu mladih ljudi iz Doboj Juga, Usore, Tesnja, Doboja, Srbca i Zivinica, aktivista željni promjena u svojim lokalnim zajednicma kako bi bile drugačije, naprednije i bolje.

Još  u februaru 2015.godine potpisan je  Memorandum o saradnji između Fondacije Mozaik i Općine Doboj Jug koji je definisao nastavak razvoja programa Omladinske banke, te podsticanje i razvoj društvenog preduzetništva mladih kroz M-seed program u periodu februar 2015.-februar 2017.godine. Tokom marta i aprila članovi odbora Omladinske banke Doboj Jug promovisali su poziv za prijavu mladih u M-zonu Omladinske banke koje su završene prethodnog mjeseca i evo došao je red da odmjere svoje mladalačke snage u takmičenju  za sredstva potrebna za realizaciju  inovativnih ideja koje su smatrali da su prioritetne i moguće za ostvariti predstavljajući novu sliku mladosti u Bosni i Hercegovini.

Na regionalnom Turniru društvenih inovacija, učestvovalo je 19 ekipa, timovi su mogli aplicirati do 3.000 KM podrške za svoje ideje, a njih 18 dobilo je prolaz i dalje na M-zoni razrađivat će svoje ideje kao nova i bolja rješenja za društvene probleme u svojim lokalnim zajednicama.

Načelnica općine Jasminka Begić ovom prilikom čestita  timovima koji su zasluženo dobili podršku za realizaciju svojih ideja, a posebno mladim ljudima iz Doboj Juga koji su već pokazali da imaju  ideje i da žele uraditi nešto korisno, dodatno se obrazovati, napraviti promjene, ostvariti svoj maksimalni potencijal, a što će  odgovariti na potrebe lokalne zajednice i kojim će se direktno rješavati problemi. „Omladinski aktivizam podržavam jer vidim da svoje ideje želite iskoristiti na najbolji način kako bi svake godine dobili novi značaj u našoj zajednici, sve do sada što smo uradili i vi omladina ste upotpunili svojim projektima  i danas  nas posmatraju kao tim koji želi zajednički graditi  put uspješnog budućeg razvoja naše Općine, na što sam posebno ponosna. Koristim priliku da se zahvalim i organizatorima, sjajnom timu Fondacije Mozaik što je upravo naša Općina bila domaćin jednog ovako inovativnog događaja koji ranije i sve ove prethodne godine nije bio u praksi kao i za dosadašnju saradnju koja je bila izuzetno dobra".

Predstavnica Fondacije, programska savjetnica, Belma Rizvanović: „Pokušat ćemo da mladi danas prođu jedan intenzivan inovativan proces da na kraju ovog dana imamo lijepe inovativne projekte koji puno znače mladima u njihovim zajednicama. Ovo je  program koji je i nastao iz omladinskih banaka i mladi su već upoznati sa konceptom rada neformalnih grupa, dolaze nove generacije koje zahtjevaju nove pristupe i mi želimo da predstavimo nove stvari kroz inovacije“.