Posmatrajući obrazovanje kao životnu važnost kako za pojedinca  tako i cjelokupno društvo, da budućnost svake zemlje zavisi od njenih mladih generacija koje ulažu trud i energiju da bi ostvarila svoje ciljeve, unaprijedila već stečena znanja i vještine dokaz je kako se svakim danom poveća količina znanja što je jedan od glavnih izvora bogatstva svake lokalne zajednice, pretpostavka za njen razvoj i najbitniji element razvojne politike jer današnje vrijeme nameće nam nove izazove i što više znanja čovjek ima osjeća se sigurnije i vrjednije.

Prijatno poslijepodne u sali Općinskog vijeća odisalo je mladošću i radošću naših omladinaca, studenata i učenika za koje je uprličeno svečano potpisivanje Ugovora  o dodjeli stipendija i pomoći  za školsku 2015./2016. godinu uz obavezu Općine da će iz budžetskih sredstava podržati 28 stipendista sa iznosom od 16.800 KM. Stipendije se isplaćuju za  period od osam  mjeseci u iznosu  od   100 KM za studente i 50 KM za učenike.

Prije nego se pristupilo potpisivanju Ugovora jedan od roditelja, Muratović Medžid  želio je da se obrati i tom prilikom prisutnim u Općinskoj sali  kazao je: „Želim da se od srca zahvalim Načelnici općine Jasminki Begić prvo kao roditelj, a onda i kao građanin, nikada joj ovo neću zaboraviti, nama ovo mnogo znači, ali ne samo za stipendiju da se zahvalim nego za sve što je uradila za našu Općinu, to se sve vidi i ja to cjenim, hvala vam još jednom i želim vam puno zdravlja i uspjeha u vašem privatnom i poslovnom životu. Moj sin studira van granica naše države i njemu to mnogo pomaže jer zna da ima podršku i iz svog mjesta koje je kao i svakome od nas ono najvažnije“.

Načelnica općine Begić: „ Želim da se kratko osvrnem na podatke u vezi  općinskih i boračkih stipendija za prošlu i ovu školsku godinu, što se tiče boračkih stipendija imamo povećanje za 16 studenata, dok s druge strane imamo smanjen broj općinskih stipendija za studente i učenike u ovoj godini, naravno niko od nas nezna šta može očekivati ni u jednom trenutku ni koji je to broj studenata i učenika, ali najbitnije je da smo uspjeli iz Budžeta općine obezbjediti sredstva i da isplata ide već od slijedećeg mjeseca. Od kako obnašam funkciju Načelnice općine većina od vas ovdje zna koliko smo radili, koliko je projekata implementirano koji su zahtjevali i određena sredstva i nastojala sam da sve što smatram prioritetima kao i stipendiranje ne trpi i da sve ide u željenom pravcu na obostrani interes znajući i vjerujući da ćete vi opravdati naše povjerenje i da ćete dati svoj doprinos u razvoju naše lokalne zajednice, vi ste naša budućnost i vi ćete nastaviti naš razvojni put  i biti jednog dana uspješni ljudi u strukama za koje ste se odlučili. Već sam ranije isticala da podrška obrazovanju s moje strane nije niti će biti upitna i ona će se u skladu sa mogućnostima lokalne zajednice nastaviti, a u  krajnjem slučaju možemo ulagati gdje god hoćemo, postavljati prioritete po svom ili nečijem drugom nahođenju, ali sve se svodi na kraju da je ipak ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za koju se svi politički odgovorni akteri trebaju „laktati“ i čuvati od zaborava ili  minimiziranja. Na kraju, želim  roditeljima strpljenja i razumjevanja uz što manje briga jer i ja sam roditelj sve sam to prošla sa svojom djecom  i znam da nije lako, a studentima mnogo uspjeha, dobrih ocjena i novih prijateljstava jer svaki se trud isplati i kad tad urodi plodom“.