Načelnica općine Begić u razgovoru sa poljoprivrednicima kazala je: „Poljoprivreda je zasigurno budućnost u kojoj i predstavnička i izvršna vlast želi učestvovati i zajedno raditi u tom pravcu, općina Doboj Jug ima potencijala i kroz strateška planiranja predviđeni su mehanizmi za unaprjeđenje na viši nivo u smislu stručne obučenosti, bolje mehanizacije i plasmana proizvoda na bosanskohercegovačko tržište i najvažnije od svega je da zagovaram sistem profesionalnosti, a ne podobnosti i rada u interesu svih, cijele naše zajednice bez bilo kakvih nepromišljenih i nestručnih postupaka. Svjesna sam i da subvencije mogu biti razlog nezadovoljstva, ali do sada smo sve rješavali uz dogovore, poštovanje i razumjevanja što se tiče općinskih sredstava, ali kada su u pitanju viši nivoi vlasti teško da možemo imati uticaja bez obzira koliko je neophodno ili hitno. Što se tiče moje podrške poljoprivrednicima ona nije upitna niti će biti, bez obzira na špekulacije i predizborne vratolomije, u narednom periodu planiram poseban akcent staviti na unaprjeđenje privrednog razvoja jer završavamo i implementaciju infrastrukturnih projekata koji su nam poprilično uzeli i vremena i novca tako da ostaje prostor za djelovanje i konkretan rad u okviru lokalnog razvoja u smislu novih investicija, a samim tim i novih radnih mjesta. Danas smo posjetili samo tri imanja, a znam da ih ima mnogo više tako da ću nastojati da u skorije vrijeme uobzirimo i ostale jer svojom voljom i željom za radom to i zaslužuju“.

I ova naša priča ima vezu sa prošlogodišnjim poplavama koje su imale razorna dejstva nanoseći štetu ne samo infrastrukturi, privrednim i stambenim objektima već i na farmama, imanjima i usjevima, a kako je načelnica općine od samog početka uključena ne samo u sistem zaštite i spašavanja već i u aktivnosti oporavka od poplava, te i u želji da održi dobru saradnju sa građanima, pruži nesebičnu podršku kad god je u mogućnosti u to ime posjetila je i razgovarala sa našim poljoprivrednicima Muhamedom Hodžić i Hasanom Hodžić koje smo zatekli u radnoj atmosferi na imanju onako iznenađeni jer smo došli bez najave kao što to i činimo u zadnje vrijeme, ali ipak uz topao osmjeh uputili su nam dobrodošlicu. Razlog naše posjete je donacija Vlade Norveške u okviru UN Programa za oporavak od poplave, ali i da se zajedno i na licu mjesta identificiraju prepreke i problemi u budućem radu, te prijedlozi za poboljšanje uslova za rad u saradnji sa općinom, planirali smo posjetiti i Mustafu Sprečo, ali nismo nikoga našli u njegovoj porodičnoj kući, tako da smo bili slobodni da malo sami provirimo na imanje jer je radoznalost ipak bila jača.

Muhamed Hodžić, jedan od uspješnijih poljoprivrednika ne samo u općini Doboj Jug već i u kantonu, 15 godina bavi se poljoprivrednim radom, izuzetno vrijedan, skroman i pošten čovjek i u razgovoru s načelnicom općine, vrlo otvoreno i iskreno rekao je :“ Posao koji radim nekad je težak, a nekad lagan, potrebno je dva sata dnevno da se sve obavi kada je uigrana ekipa, a mislim na sebe i suprugu koja mi je podrška od početka u svemu i naravno i djeca pomažu kada stignu od svojih obaveza. Važno nam je da ne ovisimo ni o kome, svoje smo gazde. Ono što bih izdvojio kao poteškoću u svom radu jeste kreditno zaduženje i kada izda godina, kada su suše, vremenske nepogode poput poplave, ali ipak najteže je gubitak grla jer se emotivno vežemo za njih, nedavno smo izgubili kravu i moja supruga bila je jako tužna što znači da ni jedan posao nije lak, valja pretrpit svašta nešto. Kada bih morao birati ponovo bih radio ovaj posao , moja supruga je moja najveća podrška i nas dvoje smo najbolji tim zato se i vide rezultati, od sjedenja i kukanja nema ništa. Trenutno imam 15 krava, 3 junice, 1 june i 1 tele, nabavio sam i laktofriz koji je vrlo važna oprema u stočarstvu i neki prosjek mlijeka je dnevno do 200l. Nikada nisam dolazio u općinu da nekoga opterećujem svojim problemima, znam da i vi imate puno obaveza sve ja to razumijem i ja sam zadovoljan, nemam primjedbi na vaš rad i znam da hoćete saslušati svakoga i ako postoji način i pomoći mu, imao bih nekih prijedloga, ali nekada možemo razgovarati o tome zajedno sa drugim poljoprivrednicima kako bi se i naš glas poslušao, ovo je moje malo carstvo završio je na kraju naš Muhamed“.

Načelnica općine Jasminka Begić u svoje lično ime i u ime građana općine Doboj Jug želi se zahvaliti Vladi Norveške, ali i drugim međunarodnim organizacijama koje su na bilo koji način pomogle našoj lokalnoj zajednici u oporavku od poplava.

VELIKO HVALA DOBRI LJUDI ŠIROM SVIJETA!