Jučer su predstavnici javnog, političkog, vjerskog, kulturnog i sportskog života, sugrađani i gosti iz susjednih općina zajedno na Zajedničkom Spomen obilježju u Matuzićima obilježeli s posebnom pažnjom  1.Mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a uz uvaženog imama Džemata Matuzići Hazimom ef.Spahić  učili smo Fatihu ili na drugi način  sjećali  se poginulih  boraca, patriota koji su život dali na putu borbe za opstanak domovine, a cvijeće u ime predstavničke i izvršne vlasti položili su Predsjedavajući Općinskog vijeća Adin dr.Begić i Načelnica općine Jasminka Begić, te članovi Kulturno-umjetničkog društva „Đerdan“, a podrška nije izostala kao i do sada od zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i direktora  Kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Senaida  Begić.

Nakon toga, nastavilo se druženje u Domu kulture u Matuzićima uz ples i muziku omladinaca u čast proslave 11.godišnjice Kulturno-umjetničkog društva „Đerdan“  koji nas svake godine ugodno iznenade svojom organizacijom i toplim gostoprimstvom, a potrudili su se itekako i ove godine da se na prigodan način obilježi 1.Mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njihova godišnjica okupljajući mladost na jednom mjestu ne samo iz naše Općine već i susjednih Općina uz nesebičnu kao i prethodnoh godina podršku Načelnice općine Begić.

Ove godine kulturni događaj osvježili su  članovi relativno mladog Društva iz Kaloševića „Ljiljan Krin“, plesna grupa „Vila“, Hajrudin Delić, Selma Begić, članica Kulturno-umjetničkog društva „Sevdah“ iz Kraševa, Alma Ćemanović, članica KUD-a „Ljiljan Krin“ sa recitacijom „Moja domovina zove se Bosna i Hercegovina“ i Minela Aldobašić, članica KUD-a „Đerdan“  uz prelijepe zvuke orijentalne muzike plesala je trbušni ples, te članice Udruženja žena „Žena 21.Vijeka“ sa svojim specijalitetima koje do sada nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Na samom početku povodom 1.Marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Načelnica općine Jasminka Begić počastila je sve prisutne prigodnim referatom retrospektivnog osvrta na davne 90.godine i osvrtom na godinu koju živimo 2016., a upravo je ona, kao lokalni lider otvorila kulturni događaj i najavila s ponosom  svečanosti koje će prethoditi u narednom periodu, a prenosimo ga u cijelosti:

„Poštovani gosti, dragi građani, prijatelji, upućujem vam tople pozdrave i još topliju dobrodošlicu u naš lijepi kraj, povodom obilježavanja 1.Marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine  i 11.godišnjice Kulturno-umjetničkog društva „Đerdan“. Izuzetno mi je drago što svečanosti posvećene obilježavanju godišnjice Dana općine upravo započinju prigodnim referatom o 1.Martu- Danu nezavisnosti naše države i kulturnim događajem koji nadmašuje sam sebe svake godine dobrom organizacijom, veselim duhom i željom da se očuva naša tradicija i običaji. Historija je zabilježila da se 1.Mart obilježava još od 1992.godine kada je i održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i kada su bosanci i hercegovci, njih 99,44 % rekli i glasali da žele demokratsku i nezavisnu  Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Kao odgovor na referendum  postavljene su barikade u Sarajevu i drugim gradovima od strane srpskih paravojnih formacija u kojima počinje prava agresija na građane iako su zemlje članice evropske unije 6.aprila 1992.godine priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu, a dan kasnije i SAD-e. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim djelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje kao i materijalna razaranja, ali uspješnim otporom građana agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, očuvan je njen državnopravni i histrijski kontinuitet. 21.novembra 1995.godine u američkom gradu Dejtonu potpisan je mirovni sporazum čime je i neslužbeno završena agresija, a konačni sporazum potpisan je u Parizu 14.decembra 1995.godine koji je potvrdio Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu  u evropskoj porodici država. Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko Distrikta.  Ustav je donesen na temeljima dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem je Bosna i Hercegovina priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlanske integracije. 28.februara 1995.godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1.Mart proglašen Danom nezavisnosti.

Stoga, najiskrenije i od srca želim vam sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i želim vam reći da je sada više nego ikada vrijeme za jasne ciljeve, mudre poteze, preuzimanje lične odgovornosti, ali i kolektivne, upornost,  jasnu viziju da se omoguće što bolji uslovi za život  svih građana  jer živimo u vremenu drugačijih i mnogo ozbiljnijih zahtjeva i izazova jer smo daleke 1992.godine doprinjeli da danas možemo s ponosom slaviti i čestitati jedni drugima 1.Mart-Dan nezavisnosti. Osim čestitke za Dan nezavisnosti, danas je i rođendan, 11.godišnjica našeg Kulturno-umjetničkog društva „Đerdan“ pa bih da im se zahvalim što su mi pružili priliku i poštujući moju funkciju, Načelnice općine da upravo ja otvorim večerašnji svečani događaj i čestitam njihovu godišnjicu, pohvalim dosadašnju saradnju, razumjevanje i iskrenost, rad i djelovanje u pravcu unaprjeđenja kulturnog života u zajednici prezentirajući našu Općinu u susjednim općinama, ali i u općinama izvan granica naše države. Posebno bih pohvalila vaš entuzijazam da okupite mlade ljude, da im pružite priliku da iskažu kroz igru i ples svoje kreativnosti, a samim tim da svoje slobodno vrijeme usmjere na kulturu i kulturne događaje svjesni da se danas sve više zaboravlja od drugih  mnogo manje vrijednih segmenata društva.

Od kako obnašam funkciju Načelnice općine moja podrška nikada nije bila upitna i do sada smo imali izuzetno dobru saradnju, što nam želim i u narednim godinama bez obzira bila na ovoj funkciji ili ne obzirom da nam se bliže lokalni izbori, pa da nebi bilo tumačeno u pogrešnom smjeru. Hvala vam na pažnji, hvala vam što želite biti aktivni partneri lokalne uprave i želim da večeras uživamo u vašem programu i bar na trenutak zaboravimo svoje obaveze, neka nam pjesma i igra nahrane dušu s emocijom koju ćemo dugo nositi u sjećanju“.

Čestitamo rukovodstvu i članovima Kulturno-umjetničkog društva „Đerdan“ godišnjicu rada i djelovanja u lokalnoj zajednici uz pregršt lijepih želja, a posebno zdravlja, entuzijazma, popularnosti, veselja i dobrog partnerstva sa lokalnom upravu u unaprjeđenju kulturnog života u zajednici u ovoj i u narednim godinama.

Svečani događaji praćeni su od ekipe TV „SMART“ i bit će dostupni uskoro i široj javnosti.