Od tridesetšest nevladinih organizacija koliko ih je trenutno registrovano na području Općine Doboj Jug, u petak se na poziv općinske načelnice odazvalo tek osamnaest,ili pedeset posto ukupnog broja NVO. Poziv se odnosio na upoznavanje budžetskih korisnika o obavezama koje čekaju općinu za donošenje proračuna za 2016.godinu. Prema utvđenom budžetskom kalendaru budžetski korisnici za sredstva iz budžeta 2016.godine dužni su dostaviti prijave do 15.oktobra. Do istog datuma općinske službe i Općinski razvojni tim  dužni su dostaviti prijave vezane za kapitalne projekte i namjenska sredstva kako bi se „sklopio“ cjeloviti Nacrt budžeta do 31.oktobra nakon čega bi išao u javnu raspravu. Prema ovom kalendaru krajnji rok za donošenje Prijedloga Budžeta za 2016.godinu od strane Općinskog vijeća je 20.decembar tekuće godine.

Alma Numić, kordinatorica u radu sa NVO, savjetnica općinske načelnice Jasminke Begić kazala je da budžetski kalendar pruža priliku za usklađivanje svih vremenskih okvira koji su vezani za proces donošenja budžeta za narednu godinu, te pozvala sve NVO da se maksimalno uključe u ovaj proces vodeći računa o rokovima. Ukazala je takođe i na obavezu svih nevladinih organizacija koje su bile dužne dostaviti popunjene tabele vezane za proces evaluacije Strategije razvoja,ali je mali broj NVO shvatio ovu obavezu,pa je samo osam organizacija dostavilo tražene podatke.

Na ovom sastanku učešće u radu uzela je većina prisutnih koji su kazali da je ovo novi način u komunikaciji sa NVO što je dobra stvar jer se u dosadašnjoj praksi prilikom predlaganja pojedinih stavki u budžetu pokazalo da je slab uticaj nevladinog sektora,jer nisu sve nevladine organizacije u jednakopravnom tretmanu.Činjenica je da se u budžetu ne mogu planirati dovoljna sredstva prema“apetitima“ NVO, ali je i činjenica da jedan broj tih organizacija ne rade projekte ili ne pravdaju dobijena budžetska sredstva. Sve primjedbe i zapažanja uneseni su u zapisnik koji će biti dostavljen općinskoj načelnici na uvid.