Danas je 21.decembar-Dan rudara čiji historijat seže još u davnu 1920.godinu, kada su se rudari i njihove porodice borili za svoja prava suprostavljajući se tadašnjoj Vladi, kada su u zemlji i inostranstvu vođene velike akcije solidarnosti i protesti radnika širom zemlje i kada je otpjevana narodna pjesma „Konjuh planinom“ inspirisana Husinskom bunom.

Stoga, u ime predstavničke i izvršne vlasti upućujemo najiskrenije čestitke rudarima u Bosni i Hercegovini uz duboko poštovanje prema rudarskoj profesiji koja se svakodnevno suočava sa opasnostima i rizicima u radu, vi ste časni ljudi, vaš posao je častan i treba da budete ponos cijelog bosanskohercegovačkog društva, ali i stalan podsticaj za predstavnike vlasti da misle na vas  i djeluju u pravcu obezbjeđivanja što kvalitetnijih i sigurnijih uslove za vaš rad jer zaslužujete s punim pravom bolji rudarski status.

Konjuh planinom, vjetar šumi, bruji. Lišće pjeva žalovite pjesme. Javori i jele, borovi i breze, svijaju se jedno do drugoga......

Želimo vam zdravlja i neka vas u radnom vijeku prati sreća uz tradicionalan rudarski pozdrav „SRETNO“

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OV                                   

Adin dr.Begić


NAČELNICA OPĆINE      

Jasminka Begić