Jedno od najaktivnijih Udruženja na području naše Općine, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize svake godine, pa i danas bez izuzetka u ugodnoj atmosferi i pomalo radnoj uz osmjeh i veselje obilježili su zajedničkim druženjem Međunarodni dan osoba s invaliditetom uz osvrt na realizovane aktivnosti i planove za narednu godinu sa prijateljima iz javnog i političkog života koji im pružaju nesebičnu podršku u radu i djelovanju, s tim da načelnica općine Jasminka Begić zbog ranije planiranih službenih obaveza nije bila u mogućnosti prisustvovati druženju.

U planiranom dijelu protokola o značaju 3.decembra, dosadašnjem radu Udruženja i doprinosu zajednici govorili su Općinski vijećnici Emira Arnaut i Izudin Aličić, te Alma Numić, koordinatorica sa Udruženjima građana.

Zašto svi kažemo, da su najaktivniji?

Naime, Udruženje paralegičara i oboljelih od dječije paralize  u prethodnom periodu realizovalo je niz projekata od značaja za zajednicu i građane podržani sredstvima budžeta općine, viših nivoa vlasti, kompanija i međunarodnih organizacija, a ni doprinosi pojedinaca nisu izostali, pa ćemo pomenuti samo neke od njih:

  • Projek "Zapošljavanje osoba s invaliditetom"
  • Projekt "Pristupačnije inkluzivno obrazovanje"
  • Projekt "Sudjelovanje u životu zajednice pod jednakim uslovima"
  • Projekt "Inicijativa za razvoj invalidskog sporta"  
  • Projekt "Stop arhitektonskim barijerama"

s jasnim ciljem da se osigura pristupačnije okruženje u lokalnoj zajednici za sve osobe s invaliditetom bez obzira na uzrok nastanka invalidnosti, te uklanjanje fizičkih i društvenih barijera, što zaslužuje svaku pažnju i pohvalu.

Projekt vrijedan pomena, implamentiran u 2015.godini je „Izgradnja ljetnikovca i pristupne staze za osobe s invaliditetom na izletištu Matoševe Dubrave“ kao dio aktivnosti projekta „Implementacija Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ finansiran sredstvima  Evropske  unije, a izvođenje radova sufinansirala je i Općina.

Načelnica općine Jasminka Begić: „Žao mi je što danas nisam mogla biti na zajedničkom druženju, službene obaveze nisu mi dozvolile, ali kako god, ja ih podržavam i naći ćemo mi već priliku da se družimo. Drago mi je što sa članovima Udruženja imamo jako dobru i uspješnu saradnju, jer su jedno od najaktivnijih Udruženja koji djeluju na području naše Općine, njihova snaga, volja i želja za radom je neopisiva, rezultati se vide i ponosim se sa njima, pošteni su, dragi i vrijedni ljudi i pravo je zadovoljstvo sarađivati sa njima. Borit ćemo se i u narednom periodu za poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa i drugih prava osoba sa invaliditetom i rješavati probleme suštinski, zajedničkim snagama olakšati uvjete života i umanjiti isključenost, međusobno se razumjevati, poštovati, sarađivati, osnažiti zajednicu i uvažavati prava osoba sa invaliditetom. Moramo svi biti svjesni značaja promocije i mobiliziranja javnosti za podršku kada su u pitanju prava i dobrobit osoba s invaliditetom, a sve u cilju integrisanja u sve aspekte političkog, ekonomskog, kulturnog i sportskog života“.

Načelnica općine Jasminka Begić čestitala je članovima Udruženja 3.decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom sa jasnom porukom: „Želim da sugrađanke i sugrađani budu svjesni značenja 3.decembra ne samo danas, već i tokom cijele godine, gradimo optimizam i budimo svjesni da bez poštovanja, razumjevanja, zajedničke saradnje neće niko od nas ispuniti svoju zadaću koju smatra značajnom za budućnost naše lokalne zajednice.“.

Jedan od članova Udruženja, Edib Skula „ljubičica“ kako ga odmilja zovemo, rekao je: „Zadovoljan sam podrškom Općine, svaka aktivnosti finansijski je podržana iako smo mi skromni kada tražimo novčana sredstva i hvala im za sve što čine za nas. Jako važno je da Udruženje ima svoje dobro osmišljene prioritete koji će biti smjernica u budućem radu, te da trebaju raditi i samo raditi, sa ljudima razgovarati o problemima s kojima se susreću, a smatra da ima još barijera u zajednici koje nisu otklonjene i koje im predstavljaju poteškoće u normalnom funkcionisanju, te naveo kao primjer, prilaz apotekama, tržnim centrima, pošti i sl. Smatra takođe važnim, da se jednom za sva vremena naučimo bontonu ponašanja prema osobama s invaliditetom jer često slušamo ili čitamo  „zakovan za kolica ili vezan za kolica“ i ono što je najosnovnije jeste da se usredsredimo na osobu, a ne na njen invaliditet“.